четверг, 2 апреля 2020 г.

Виховна година, присвячена Т. Шевченку


Виховна година «Видатні памятники Т. Г. Шевченку




Виконала: Бахтала М.І.
Кривушівський НВК










Виховна година «Видатні памятники Т. Г. Шевченку»
Мета: Прищепити любов до Батьківщини , української культури,відомих культурних діячів,  самопожертви заради добра, благополуччя та процвітання кожної людини та своєї держави.
Ведуча:Незабаром 9 березня Україна відзначатиме 206-ту річницю від Дня народження генія та пророка українського народу, а ще поета, письменника, художника Тараса  Григоровича Шевченка. 
Ведуча: Сьогодні, багато хто знайомий з його творчістю та мистецтвом. Адже ця видатна людина була як діамант багатогранною. І дуже багато інформації про нього відомо. Але,  не зважаючи на це я задалась ціллю, дізнатися, щось нове та  цікаве. Так  і народився мистецький круїз «Пам’ятники Т.Г. Шевченку в Україні та закордоном ». Познайомити вас  з цими пам’ятниками  мені допоможуть  ваші однокласники. А, що з цього вийшло незабаром побачите.
Ведуча:Всім вам доводилось коли-небудь чути такі рядки поета:
Як умру, то поховайте
Мене на могилі
Серед степу широкого
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути
Як реве ревучий.

Ведуча:Як ви вже здогадалися, сьогодні вам випала нагода   ознайомитися із деякими фактами про пам'ятники Шевченку, адже Тарас Шевченко – це символ української нації та європейського вибору українців. Це геній, який заслуговує на шану і поклоніння у кожному населеному пункті. Для іноземця, котрий проходитиме повз пам'ятник з'являється прекрасна нагода насититися його енергетикою. Це один з найлегших способів пізнати душу нашого народу, зрозуміти нашу сутність, споконвічні прагнення та збагнути систему наших цінностей.
Ведуча: Увага на екран! Відео «Тополя», пісня покладена на слова поеми
Т. Шевченка «Тополя».
Чи знаєте ви, що монументів та пам’ятників українському Кобзарю в світі встановлено більше ніж в Україні.
Ведуча: З най -най-най-кращими  ми вас ознайомимо вже зараз.За межами України існує 128 пам'ятників Тарасу Шевченку. Вони розкидані у 35 країнах світу - від Канади до Австралії, від Росії до Аргентини. З нагоди річниці Кобзаря  ми обрали 14 цікавих закордонних монументів класика. А почнемо ми з пам’ятників, які встановлені на нашій Батьківщині: у Кременчуці та у Полтаві.



Ведуча: (Слайд 2) Пам’ятник Шевченку у Полтаві. Відкритий 12 березня 1926 року. Пам’ятник споруджений за досить нетрадиційним проектом українського скульптора Івана Кавалерідзе із залізобетону. Могутня фігура поета-борця наче постає з сірих асиметричних брил. Висота фігури Шевченка становить 1,8 м, а висота постаменту — 3,2 м.
Тарас Григорович Шевченко неодноразово бував у Полтаві та інших містах та селищах Полтавщини. На цій землі він написав поеми «Іван Гус» («Єретик»), «Сліпий», вірш «Не завидуй багатому» та інші твори. Перебуваючи у Полтаві у 1845 році, Шевченко відвідав садибу Котляревського на Івановій горі та зробив малюнок хати. Саме цей малюнок великого Кобзаря був взятий реставраторами за основу при відтворенні садиби І.П. Котляревського.
Ведуча: (Слайд 3) Плани встановити в Кременчуці пам’ятник Тарасові Шевченку існували з 1920-х років. 1922 року був проведений конкурс проектів, переможцем якого став проект Льва Шлапаковського, але він так і не був реалізований.

У 1980-х роках ідея встановлення монументу поетові знов стала популярною серед кременчужан. У березні 1989 року була відкрита пам’ятна дошка на розі вулиць Леніна (зараз – Соборна) та Шевченка.

22 лютого 1990 року було прийнято рішення міськвиконкому № 137 «Про спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку в Кременчуці», визначене місце для нього (на бульварі Пушкіна біля «Промінвестбанку») та встановлено 
пам’ятний знак. Але монумент цього разу також не був установлений.

26 червня 1991 року Кабінет Міністрів України надав дозвіл на спорудження пам’ятника Кобзареві в Кременчуці. Після цього Міністерством культури України був оголошений відкритий конкурс на кращий проект пам’ятника. У листопаді 1993 року журі вирішило взяти за основу ескізний проект авторського колективу киян – скульптора О. П. Скоблікова та архітектора М. М. Фещенка. На одній із сесій депутати прийняли рішення про створення цільового благодійного фонду міської ради для збору коштів на зведення пам’ятника Тарасові Шевченку. Трудові колективи підприємств, установ перерахували одноденний заробіток на спорудження монументу.

1994 року заклали символічний перший камінь майбутнього пам’ятника вже в іншому місці – в Ювілейному парку, на набережній Дніпра. У столичних майстернях Спілки художників України було відлито бронзову фігуру поета. Граніт для постаменту надало Управління придніпровських Магістральних нафтопроводів.

Урочисте відкриття пам’ятника відбулося 22 травня 2004 року на річницю перепоховання поета.
А тепер перейдемо до пам’ятників, які розташовані за кордоном.




Учень 1: (Слайд 4) Буенос-Айрес, Аргентина
Наша діаспора в Аргентині подарувала цей монумент столиці країни з нагоди 75-річчя прибуття перших емігрантів з України. Біля бронзової статуї самого Кобзаря стоїть кам'яний барельєф із персонажами його "Гайдамаків".
Учень 2: (Слайд 5) Варшава, Польща. Рік відкриття: 2002.
Монумент розташований у сквері Шевченка в престижному районі Варшави. Поруч - знамениті парк "Лазенки" та палац Бельведер. Автор скульптури - український скульптор Анатолій Кущ, автор п'єдесталу - польський архітектор Балтазар Брукальський. На постаменті викарбувані рядки з вірша "Полякам".
Подай же руку козакові,
І серцечистеє подай!
І зновуіменемХристовим
Ми оновим наш тихий рай.

Учень 3: (Слайд 6) Меморіал Тарасові Шевченку - історичний монумент, розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл на П-стріт. Меморіал складається з бронзової статуї на гранітному постаменті, поруч із якою розміщена пам'ятна стела із рельєфом. Висота меморіалу становить 7 метрів, вага - 45 тонн.
Учень 4:( Слайд 7) Вільнюс, Литва. Рік відкриття: 2011.Столиця Литви - одне з найбільш "шевченківських" міст за кордоном: тут є і вулиця його імені, і кілька меморіальних дошок, і пам'ятник, що встановлений в Українському сквері.Автор - скульптор Віталій Андріанов. У його виконанні Шевченко постає в образі юного студента, який прибув до Вільнюса на навчання у вишиванці та із книгою у руках. На створення пам'ятника, починаючи з ескізу, пішло 9 місяців.
Учень 5: (Слайд 8) Вінніпег, Канада.Рік відкриття: 1961.Монумент зображає поета, що сидить на камені й замислено дивитися в далечінь. На коліні він тримає розгорнуту книжку. На гранітному постаменті розташовані бронзові барельєфи. З боків – сцени з ”Гайдамаків”, ”Катерини” та ”Невільника”. Посередині – бандурист, який грає козакам.
Учень 6: (Слайд 9) Загреб, Хорватія.Рік відкриття: 2015.Відкрити цей монумент планували у березні 2014-го - якраз на 200-ліття Шевченка. Автор пам'ятника - український скульптор, член Національної спілки художників України Костянтин Добрянський, який створив також пам'ятник Іванові Франку в хорватському місті Ліпік, відкритий з ініціативи Посольства України в Хорватії у 2011 році.                                                                                                                  Погруддя пам'ятника вирізьблено із сірого граніту. На чільному боці постаменту викарбувано напис хорватською мовою: «Тарас Шевченко, український поет, 1814–1861».



Учень 7: (Слайд 10)  Канберра, Австралія. Рік відкриття: 2005.Монумент "Шевченкові думи" виконаний у вигляді кобзи. Це найвіддаленіший від України пам'ятник: відстань від Києва до Канберри "по прямій" - майже 15 тисяч кілометрів.
Учень 8:( Слайд 11) Куритиба, Бразилія. Бронзова фігура поета у повний зріст на гранітному постаменті, встановлений 29 жовтня 1967 року. Автор - скульптор Шарл Андре.
Учень 9:( Слайд 12).Єдиний монумент не тільки в Китаї, а й всьому регіоні. Спочатку погруддя було виконане з помітним нахилом голови вперед. Спершу це погруддя Шевченка було виконане за зразком однієї картини, на якій він серед соняхів йде вперед, у задумі схиливши голову, але погляд був на стільки печальний, що український посол попросив автора переробити скульптуру. Той прибрав нахил та навіть змінив погляд класика на більш оптимістичний. У 2016-му оновлений пам'ятник був відкритий вдруге.
Учень 10:( Слайд 13) Пам’ятник Тарасу Шевченку у Парижі.Відкрито 1978 року.
Встановлено на бульварі Сен-Жермен у скверику, який носить ім'я Т. Шевченка.Автор – скульптор М. Лисенко (Україна).

Учень 11: (Слайд 14) Оригінальний пам'ятник, де Тараса Григоровича зображено в ролі римського патриція, урочисто відкрито 1973року перед греко-католицьким собором Святої Софії. Автором став італійський скульптор У. Мацеї, який показав світову культурну приналежність українського письменника і художника.
Учень 12: (Слайд 15) У Грузії в Тбілісі. Встановлено монумент  Тараса Григоровича. Бронзова скульптура, привезена з України, була встановлена в парку на вулиці Мелікішвілі. Монумент зображує сидячого на великому камені Шевченка з думою на обличчі. Розміри і розташування монумента продумані так, що кожен, хто підійде до пам'ятника, відчує погляд письменника, спрямований на нього.
Ведуча:У день народження поета біля його пам'ятника збирається численна українська діаспора. Українські школи Грузії проводять конкурс читців творів автора, біля його пам'ятника проходить святковий концерт.
 І завершує нашу  презентацію.
Учень 13:(Слайд 16) Пам’ятник у Тирасполі, Молдова.Третина населення території - українці, тому українська мова - одна з трьох офіційних. Іменем Шевченка названий головний тираспольський університет, портрет Кобзаря зображений на купюрі в 50 рублів. На грошах старого зразка був намальований пам'ятник Кобзареві. Сам монумент був встановлений ще до війни - у радянські часи-1980 р.




Ведуча:На останок  хочеться додати, що в який би куточок земної кулі  вас життя не закинуло. Ви неодмінно повинні пам’ятати, що ви родом з України, а Тарас Григорович Шевченко наш видатний  поет, письменник, художник і земляк.
Список використаних джерел:
1.Наші в світі: ТОП-15 цікавих пам'ятників Шевченку за кордоном[Електронний ресурс] .- Режим доступу:   https://zp.depo.ua/ukr/zp/nashi-v-sviti-top-15-cikavih-pam-yatnikiv-shevchenku-za-kordonom-20180123713969.-.Дата перегляду: 4.03. 2020 . — Назва з екрана.
2.Увіковічнений Кобзар: цікаві факти про пам'ятники Шевченку (фото)[Електронний ресурс] .- Режим доступу:   https://zp.depo.ua/ukr/zp/nashi-v-sviti-.https://konkurent.in.ua/publication/24279/uvikovichnenij-kobzar-cikavi-fakti-pro-pamyatniki-sevchenku-/.-.Дата перегляду: 4.03. 2020 . — Назва з екрана.
3. Шевченко Т.Г.- Кобзар[Електронний ресурс] .- Режим доступу:https://uk.wikipedia.org/wiki/-.Дата перегляду: 4.03. 2020  .— Назва з екрана.


















Комментариев нет:

Отправить комментарий